jueves, 7 de enero de 2010

Pastís d'aniversari, farcit de trufa amb cobertura de "yema"

El dia 6 era l'aniversari del meu xicot i és clar, tocava tortell de Reis i pastís d'aniversari. Totes dues coses!! Ja feia dies que em mirava revistes, llibres i blogs d'internet, buscant un pastís especial i original per a l'ocasió. Però vet aquí, que quan se'm va acudir preguntar al meu xicot quin pastís volia que fes, em va contestar que el de "yema"...és a dir el pastís de tota la vida, i que a més a més, jo no he tingut mai cap interès en fer. Però si és el que ell vol...a fer-lo, quin remei toca! Un altre dia millor no preguntar...hehe!
Això sí, val a dir que va quedar boníssim i que m'ho vaig passar molt bé fent la crema de "yema", la trufa i la decoració amb crocant.

Ingredients (per un motlle de 24 cm)

Pel pa de pessic

200 g de farina
200 g de sucre
7 ous
la pell ratllada d'una llimona
mig sobre de Royal
1 polsim de sal

Per la trufa

200 g de nata per muntar
125 g de xocolata per a postres

Per l'almívar

Vaig fer sevir la recepta de la Gemma de la Cuina de Casa lleugerament augmentada.

125 g de sucre
125 g d'aigua
unes gotes de suc de llimona
1 raig del licor que es vulgui (jo Cointreau)

Per la crema de yema

Vaig fer servir la recepta d'en Carlos Valencia amb les mateixes quantitats que ell indica. Us la poso tot seguit:
(cal que el sucre i els ous pesin el mateix)

431 g d'ous
431 g de sucre
30 g de midó de blat de moro (tipus maizena)
180 g d'aigua

Per a guarnir

ametlla tipus crocant
cacahuets banayat en xocolata
rodanxes de taronja confitada

Preparació

  • La crema de yema es pot preparar 1 o 2 dies abans, sempre que la deseu a la nevera. Per preparar-la, cal batre lleugerament els ous amb l'aigua i colar la barreja per un colador. A continuació, es barreja el midó amb el sucre. Llavors en una cassola s'hi aboquen les dues mescles anteriors i es posen a coure a foc suau, sense deixar de remenar amb les varilles. Veureu que en un moment determinat la crema començarà a agafar consistència. Atureu el foc quan la textura sigui la desitjada i aboqueu-la sobre el marbre fred, tot estenent-la completament amb una espàtula. Es tracta de refredar-la com més ràpid millor, perquè si no, agafarà un to verdós a causa de l'oxidació.
  • La trufa s'ha de preparar el dia abans. És ben senzill. Cal escalfar la nata fins que bulli i llavors afegir-hi la xocolata trossejada. Remeneu fins a què es desfagi i quedi una crema homogènia. Llavors deixeu-la refredar i guardeu-la a la nevera durant 24 hores. El dia següent, munteu-la, ben freda, amb unes varilles elèctriques.
  • Per preparar el pa de pessic, es posen els 4 ous amb el sucre i la sal en un bol i es baten amb les varilles elèctriques uns quinze minuts. Ha de quedar una barreja ben blanca i voluminosa. Aquest és el pas més important per a obtenir un bon resultat. A continuació, cal afegir-hi la farina (barrejada amb el llevat) en 3 o 4 vegades, passant-la a través d'un sedàs. Entremig cal anar barrejant amb moviments envolvents (de sota cap amunt) per tal que la barreja no perdi volum. Cal remenar només el temps just per a incorporar tota la farina. L'estri més indicat per a fer-ho és l'enganyamarits, però unes varilles també poden anar la mar de bé. Incoporeu-hi també la pell de la llimona ratllada i aboqueu la barreja en un motllo ben untat amb mantega. Fornegeu a 180 ºC durant uns 30 minuts.
  • L'almívar es prepara coent l'aigua amb el sucre i unes gotetes de suc de llimona, de 5 a 10 minuts. Un cop fora del foc, afegiu-hi un rajolí de licor.
  • Munteu el pastís, partint el pa de pessic (deixat refredar) en 3 capes amb un ganivet de serra. Mulleu cada capa amb una mica d'almívar i farciu-les amb la trufa. Finalment cobriu el pastís amb la crema de "yema" i decoreu-lo al gust. Si voleu cremar-ne la superfície, escampeu sucre per damunt de la "yema" i cremeu-lo amb un soplet o un ferro roent...a mí se'm va fer malbé el soplet, però sense cremar tampoc queda gens malament, oi? ;-)

No hay comentarios:

Publicar un comentario