domingo, 25 de julio de 2010

Pa de motllo amb nous



Aquest és un pa de motllo que vaig fer seguint la idea de Gusete a MTM, però amb algunes variacions. Va quedar boníssim i el repeteixo quasi cada setmana per als entrepans de la feina. Una de les coses que més m'agrada és que es fa amb massa mare i molt poc llevat comercial i així el gust és molt més bo. A més a més és força senzill de fer...i un perill, perquè es menja sol!!

Ingredients:
  • 70 g de massa mare de blat (això per l'estiu de Barcelona, 150 g a l'hivern)
  • 1.5 g de llevat sec instantani (3.3 g a l'hivern)
  • 100 g de farina de sègol integral
  • 370 g de farina de força de blat
  • 140 g d'aigua
  • 130 g de llet
  • 12 g de sal
  • 32 g d'oli d'oliva verge extra
  • 20 g de mel o melassa
  • 100 g de nous trossejades

Elaboració:
  • Primer barregeu tots els ingredients en un bol i deixeu reposar uns 15 minuts
  • A continuació amasseu i deixeu reposar la massa tapada uns 10 minuts. Passat aquest temps, estireu la massa sobre el marbre (untat amb una mica d'oli perquè no s'enganxi) fent un rectangle i repartiu les nous per damunt. Llavors plegueu la massa i deixeu-la reposar tapada durant uns 30 minuts. A continuació torneu a plegar la massa. Es tracta de què les nous vagin quedant ben integrades. Deixeu-la reposar 30 minuts més.
  • Llavors formeu el pa de motlle, bé fent 2, 3 o 4 boles o bé desgasant a consciència i enrotllant-lo en forma de cilindre i plegant els extrems endins (com he fet jo aquesta vegada).
  • Col·loqueu la massa dins un motlle de plum-cake untat amb una mica d'oli, i deixeu-la reposar tapada durant una altra hora.
  • Passat el temps, enforneu (en forn preescalfat) uns 30 minuts a 220 ºC.
  • Un cop cuit, treieu-lo del motlle i deixeu-lo refredar sobre una reixeta.
També podeu canviar les nous per pipes o per avellanes torrades, etc... Jo en faig llesques i el congelo per tota la setmana.



lunes, 12 de julio de 2010

Pastís de formatge

Aquí us poso l'espectacular pastís de formatge de la Mireia Carbó (La cuina salvavides)...una delícia! Si n'hi ha de receptes diferents de pastís de formatge!! Però com aquesta, ben poques, paraula. És un pastís suau, amb molt gust de formatge i que a més a més, no costa gens de fer. Jo hi vaig afegir la pell d'una llimona ratllada i em va encantar el resultat.



Ingredients, per un motlle de 24 cm:


Pel pastís:

  • 250 g de formatge cremós d'untar (jo en vaig posar 200 g)
  • 250 g de formatge mascarpone
  • 75 g de formatge de cabra en rotlle (sense la crosta)
  • 2 iogurts naturals
  • 150 g de sucre
  • 80 g de farina
  • 1 culleradeta de Royal
  • 3 ous
  • (jo la pell ratllada d'una llimona)

Per la base

  • 150 g de galetes (jo Maria)
  • 75 g de mantega
  • 1 cullerada de sucre

Preparació:

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC
  2. Tritureu les galetes (la feina s'agilitza amb un robot de cuina si en teniu) i barregeu-les amb la mantega fosa (pot ser al micoones) i el sucre.
  3. Folreu el fons d'un motlle desmotllable amb la preparació anterior, compactant les engrunes de galeta amb una cullera o amb les mans. Coeu-la al forn durant 5-10 minuts i deixeu refredar.
  4. En un bol gros, barregeu el sucre, els formatges, els iogurts, la pell de llimona i els ous. Una batedora us pot anar bé. Ha de quedar una crema fina.
  5. A continuació, afegiu la farina i el llevat i barregeu durant 1 minut més, procurant que no quedin grumolls.
  6. Aboqueu la preparació anterior sobre la base de galeta i coeu-ho al forn durant uns 45 minuts. En punxar el pastís al centre, el punxó ha de sortir sec.
  7. Jo ho deixo refredar a temperatura ambient i a continuació el poso a la nevera fins el moment de servir. Bon profit!!!