martes, 29 de diciembre de 2009

Llenties amb salsitxa fumada en el thermomix



No pensava que les llenties quedessin tan bones amb el Thermomix, ha estat un descobriment!! Aquests dies amb tants àpats contundents, ens venia de gust algun plat sensill i cassolà. Pensava fer-les amb xoriç, però era diumenge i els badulakes no n'acostumen a tenir. I sobrassada? la que quedava a la nevera era massa vella, ehem! un perill! Finalment vaig descobrir una salsitxa alemanya fumada tipus frankfurt. Ja et tinc! hehehe!

Ingredients (per 3-4 persones)

  • 200 g de llenties pardines (jo les he posat en remull 2h, si s'utilitzen les convencionals, cal deixar-les tota la nit)
  • 1 salsitxa fumada tipus frankfurt
  • 2 pastanagues
  • 175 g de carbassa
  • 100 g de ceba
  • 1 braquilló d'api
  • 70 g de xampinyons (opcional)
  • 1 dent d'all
  • 1 fulla de llaurer
  • 600 g d'aigua
  • 40 g d'oli d'oliva
  • pimentó dolç i picant
  • sal

Preparació

  • Poseu l'oli al vas amb l'all, les pastanagues, la carbassa, la ceba, els xampinyons i l'api (tot a trossos grossos i més o menys uniformes) i piqueu 4 segons, velocitat 5. Tot seguit afegiu-hi la salsitxa a rodanxes.
  • A continuació, programeu 10 minuts, varoma, velocitat 1 i gir esquerre.
  • Afegiu les llenties, l'aigua, el pimentó (jo en vaig posar mitja culleradeta de dolç i mitja de picant), la sal i el llaurer.
  • Programeu 30 minuts, 100ºC, velocitat cullera i gir esquerre i comproveu que les llenties hagin quedat tendres.

jueves, 24 de diciembre de 2009

Polvorons d'ametlla




Us animo moltíssim a què no passeu de llarg aquesta recepta, perquè el resultat és espectacular. Jo tampoc tenia massa fe en què un polvoró em pogués entusiasmar, però paraula que fets a casa són deliciosos. Aquesta recepta també l'he tret del taller de cuina de l'Anna Maria Obiols de les Cotxeres de Sants, que la veritat sigui dita, en sap un niu!!

Ingredients
  • 200 g de farina
  • 100 g d'ametlles torrades
  • mig sobre de llevat Royal
  • mitja cullerada de canyella en pols
  • 100 g de llard de porc
  • 150 g de sucre llustre
  • 1 clara d'ou
  • 1 llimona
Preparació
  • Ratlleu les ametlles, prèviament pelades. Recomano que utilitzeu un ratllador d'aquests manuals amb manivel.la, ja que interessa que l'ametlla no deixi anar oli, cosa que passa si la molem.
  • Ratlleu la pell de la llimona (només la part groga)
  • Feu un volcà amb la farina i podeu enmig tota la resta d'ingredients, és a dir: 75 g del sucre llustre (reservar la resta per empolsinar els polvorons), la clara d'ou, les ametlles ratllades, la pell de la llimona, la canyella, el llevat i la llard.
  • Barregeu-ho tot amb una forquilla i tot seguit amasseu-ho fins a que quedi una pasta homogènia.
  • Amb un corró, esteneu la massa, fins a què tingui un gruix aproximat de mig centímetre.
  • Utilitzeu un tallapastes de la forma que més us agradi per a formar els polvorons.
  • Col·loqueu els polvorons sobre un silpaat i enforneu (en forn preescalfat a 180ºC) durant uns 15 minuts (doneu la volta a la safata a mitja cocció)
  • Finalment, deixeu-los refredar i guarniu-los amb una capa generosa de sucre llustre pel damunt.
  • Va molt bé desar-los en una caixeta de llauna...si duren...

lunes, 21 de diciembre de 2009

Plum-cake de nous i taronja



A mi la fruita confitada no em sol agradar gaire. Per això, quan vaig veure aquesta recepta de plum-cake pràcticament sense fruita confitada, em vaig animar de seguida a fer-la. La idea original surt de la classe de cuina de les Cotxeres de Sants, on l'Anna Maria fa les delícies dels alumnes i de rebot, les de les famílies ;-)

Ingredients
  • 200 g de farina
  • 3 ous
  • 100 g de nous trossejades
  • mig sobre de llevat Royal
  • 50 mL de Cointreau
  • 125 g de sucre
  • el suc d'una taronja i la meitat de la pell sense gens de blanc
  • 6 rodanxes de taronja confitada
  • 150 g de mantega pomada
  • Pepites de xocolata per a pastissos (opcional)
  • Sucre llustre per a guarnir
Preparació
  1. Unteu molt bé un motllo de plum-cake amb mantega. Folreu la base del motllo amb paper de forn, també untat amb mantega per totes dues cares.
  2. Macereu 3 rodanxes de taronja confitada tallades a trossets, amb el Cointreau i una mica d'aigua.
  3. Bateu la mantega amb el sucre fins a què us quedi una crema fluïda. Us aconsello que poseu el recipient damunt el foc (al mínim) durant estonetes breus mentre barregem, veureu el resultat.
  4. A continuació afegiu 2 dels ous. És important que no afegiu l'ou següent fins a què l'anterior no s'hagi integrat del tot a la barreja.
  5. Talleu la pell de la taronja natural en tiretes molt fines i petitones (no heu de deixar cap part blanca)
  6. Afegiu a la massa un raig de Cointreau i el suc d'una taronja (no us estranyi que la mescla agafi aspecte de "tallada")
  7. Incorporeu-hi el darrer ou.
  8. Afegiu el llevat i la farina a la massa, tot barrejant.
  9. Piqueu les nous i incorporeu-les.
  10. Enfarineu els trossets de taronja natural i els de taronja confitada i afegiu-los.
  11. Afegiu també les pepites de xocolata i barregeu.
  12. Aboqueu la barreja al motllo i fornegeu en el forn preescalfat a 180ºC durant 45-50 minuts aproximadament (que en punxar el cake, el punxó surti sec).
  13. A mitja cocció, si veieu que la superfície es torra massa, podeu cobrir el pastís amb un tros de paper de forn o d'alumini.
  14. Quan manquin 10 minuts de cocció, guarniu el cake amb unes nous senceres 3 talls restants de taronja confitada.
  15. Finalment, un cop fora del forn, podeu escampar-hi sucre llustre per sobre.

martes, 1 de diciembre de 2009

Esbergínies farcides de pollastre i bolets


Aquesta recepta és el resultat de tenir un parell d'esbergínies ben maques i el remanent del farcit de les crestes de pollastre i bolets que m'esperava al congelador. Tot s'aprofita! I certament, va quedar un plat molt fi...per llepar-se els dits!


Ingredients
  • 2 esbergínies
  • 1 llauneta de salsa de tomàquet natural
  • 1 ceba
  • formatge parmesà (en el meu cas: Grana Padano...la versió econòmica)
  • sal, pebre i sucre

Preparació

  1. Partiu les esbergínies longitudinalment i buideu-les. A continuació, pinteu-les amb oli i salpebreu-les.

  2. Coeu les esbergínies cap per avall, dins una vaporera, en una cistelleta dins una olla al vapor o bé en el recipient Varoma del thermomix. Estaran llestes al cap de 15 minuts (poseu-les a coure un cop surti vapor).

  3. Talleu la polpa de les esbergínies a trossets petits.

  4. Sofregiu la ceba talladeta i un cop daurada, afegiu-hi la polpa de les esbergínies. Deixe-ho coure a foc lent, remenant de tant en tant, fins a què quedi tot ben confitat.

  5. A part, sofregiu el tomàquet amb un raig d'oli d'oliva, sal, pebre i una culleradeta de sucre, i deixeu que redueixi.

  6. Un cop la ceba i la polpa estiguin ben confitades, agegiu-hi el farcit de les crestes de pollastre i bolets, i barregeu bé.

  7. Farciu les esbergínies amb la barreja. Esteneu-hi per sobre una capa de salsa de tomàquet i repartiu una mica de formatge parmesà recent ratllat pel damunt.

  8. Poseu les esbergínies en una safata de forn i coeu-les 10 minuts al forn preescalfat a 200º. Acabeu amb uns minuts de grill per gratinar el formatge.

Crema de xampis en el thermomix


Ja tenim el fred aquí i no paro de fer sopes i cremes. Només he de pensar...avui de què la faig? obrir la nevera i arreplegar una mica d'aquí i d'allà. A més a més la maquineta TMX és d'una utilitat enorme per fer el fet. Aquesta és una crema de xampinyon boníssima i molt senzilla de fer. Si teniu l'aparell, us animo a provar-la perquè val la pena. Amb les mides que us indico queda una textura força espesseta i n'hi ha per 2-3 persones. Si la voleu més líquida, podeu allargar-la amb una mica més de llet.

Ingredients
  • 2 patates mitjanetes
  • 250 g de xampinyons
  • 2 porros
  • 30 g d'oli d'oliva
  • 250 g de llet (la meva semidesnatada)
  • sal i pebre
  • nou moscada recent ratllada

Preparació

  1. Renteu els xampinyons i talleu-ne els peus. Peleu les patates i talleu-les en trossos grossos. Talleu les parts blanques dels porros i partiu-les en 3-4 trossos.
  2. Escalfeu l'oli: 5 minuts, Varoma, velocitat 1.
  3. Tritureu els porros: 3 segons, velocitat 4.
  4. Sofregiu els porros: 5 minuts, Varoma, velocitat 1.
  5. Afegiu els xampinyons i les patates al vas i tritureu 4 segons, velocitat 4.
  6. Afegiu-hi la sal, el pebre i la nou moscada.
  7. Programeu 40 minuts, 90º, velocitat 1 (la cocció a 90º ens permet fer la crema només amb llet sense que vessi).
  8. Tritureu: 1 minut, 30 segons, velocitat 7.

Per cert, també vaig fer aquesta crema sense els porros (o sigui estalviant el pas inicial) i queda igualment bona.